Historie firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma
Poté co se můj pradědeček, bednářský mistr z Blížkovic Anton Bouda (*1860- +1905) v roce 1883 oženil ve Znojmě v kostele sv. Kříže s Katharinou Jellinek ze Stupešic, dcerou kovářského mistra, přestěhovali se do Znojma. Postupně se jim narodilo osm dětí. Jedním z nich byl i můj dědeček Josef Bouda. Uživit početnou rodinu bylo nelehké i v dynamicky hospodářsky rozvíjejícím se městě Znojmě. Pradědeček zpočátku pracoval jako bednář, posléze jako sklepmistr. Jeho manželka Katharina, jak bylo v té době běžné, zůstala v domácnosti, kde se starala o děti, vařila a zavařovala znojemské kvalitní ovoce a zeleninu.
Současnost
Naše firma navazuje na tuto rodinnou tradici domácího zavařování. Zpracováváme nejlepší suroviny z vlastní zahrady a od špičkových místních dodavatelů. Vše je zpracováváno ručně bez použití chemické konzervace, a pokud to dovoluje povaha ovoce, i podle tradičních rodinných receptur. Snažíme se též znovu objevovat pro zákazníky plodiny a postupy, které jsou pro náš krásný kraj typické, ale začínají upadat pro svoji pracnost v zapomnění (špendlíky, kdoule, moruše, vinné hrozny, cibulová marmeláda a další).
Ve vlastní zahradě hnojíme, když je třeba, jen vlastním kompostem nebo koňským hnojem od kobylky Inky z Popic, pasoucí se na území Národního parku Podyjí-Thayathal. Co sami nemáme, nakupujeme od ověřených dodavatelů, kteří využívají při pěstování plodin systém integrované produkce.
Získali jsme i řadu prestižní zahraničních i tuzemských ocenění. Například opakovaně na Great Tase Awards v Anglii. V roce 2015 jako jediní v ČR jsme získali i 3 hvězdy. Dále pak stříbrnou medaili na The World´s Original Dalemain Marmalade Awards, ocenění Top Delikatesa a Chuť jižní Moravy.